Ga naar inhoud

Duurzame initiatieven in Friesland

In Friesland borrelt en bruist het van de duurzame initiatieven. Zo zijn we Capital of Watertechnology en zijn in 2017 uitgeroepen tot meest circulaire regio van Nederland. Stichting Circulair Friesland is daarnaast vastbesloten om in 2025 één van de meest circulaire regio’s van Europa te zijn én een voorbeeld te zijn voor de volgende generatie. Ook willen we graag een Blue zone worden: een gebied waar mensen gezonder ouder worden. Al deze ambities worden geinitieerd door tal van projecten die bijdragen om onze provincie een beetje mooier te maken. De meest toonaangevende projecten hebben we voor je op een rijtje gezet. Eens een bedrijfsbezoek plannen? Of op zoek naar een inhoudelijke presentatie tijdens je bezoek aan Friesland. We brengen je graag in contact.

Circulair Friesland

Circulair Friesland is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, gemeenten, de provincie, kennisinstellingen, maatschappelijke instellingen en andere organisaties. Al deze organisaties hebben als doel om de overgang naar een nieuwe economie te ondersteunen en versnellen.Een circulaire economie draait op duurzame energie en heeft oog voor het behoud van biodiversiteit en het welzijn van alle levende wezens. Stichting Circulair Friesland is daarnaast vastbesloten om in 2025 één van de meest circulaire regio’s van Europa te zijn én een voorbeeld te zijn voor de volgende generatie.

Lees meer

Blue Zone Friesland

De wereld telt op dit moment vijf ‘Blue Zones’. Dit zijn gebieden waar mensen gezond en meetbaar langer leven. Friesland heeft de ambitie om als zesde zone aan het lijstje toegevoegd te worden. In Friesland wonen per slot van rekening de gelukkigste inwoners van Nederland. We hebben een hechte Mienskip, ongerepte natuur in overvloed én een prachtige visie op een circulaire economie. Allemaal zaken die bijdragen aan een stressvrij en betekenisvol leven.

lees meer
Wijngaard de Frysling in Twijzel (beeldbank 3627).

Kening fan ‘e Greide

Geen koeien meer in de wei en steeds minder weidevogels. Dat moet anders. Met het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide laat het Friese landschap van zich horen. Laat je meevoeren langs de Friese biodiversiteit met verschillende activiteiten zoals thema- en debatavonden, collegetours, presentaties, gastcolleges en optredens die inspireren hoe het anders kan.

Lees meer

Energiecampus Leeuwarden

Niet alleen spreken over duurzaamheid, maar vooral doen! Dat is waar de Energiecampus Leeuwarden voor staat. De plaats waar vroeger afval werd gestort wordt de plek waar de campus wordt gebouwd.  Dit wordt het middelpunt waar bedrijven, projecten, gemeenten en kennisinstellingen gaan samenwerken om zo  de energietransitie te bevorderen.  De Energiecampus Leeuwarden is zelfvoorzienend, maar levert ook groene energie aan minimaal 4000 huishoudens in Leeuwarden. 

Lees meer

Watercampus Friesland

Friesland is het kloppend hart van Europa op het gebied van watertechnologie. Dit komt allemaal samen op de watercampus Friesland waar Wetsus, Centre of Expertise Water Technology en de wateralliantie samenwerken aan duurzame watertechnologie.

Lees meer over de projecten rondom Watertechnology

Ambitiemanifest waddeneilanden

De eilanden tekenden een manifest. Gezamenlijk streven ze naar zelfvoorziening op het gebied van energie en water. Nergens is zoveel wind en zon als op de eilanden. Daarom is het de perfecte plek voor het testen van innovaties en het starten van pilots. Zo vind je op alle eilanden diverse zonneweides, worden de huizen steeds energie neutraler gebouwd, wordt er getest met zilte teelt en ga zo maar door.

Fossylfrij Fryslân

Een Friesland zonder fossiele brandstoffen. Dat is het doel van Fossylfrij Fryslan. Friesland kent al honderden energie-initiatieven. Van energie neutrale woningen en fossielvrije festivals, tot energieprojecten op school en natuurlijk de vijftig coöperaties die energie opwekken in hun eigen dorp. Al deze initiatieven zijn verzameld in het netwerk Fossylfrij Fryslan. Je kunt ze nog kennen van de Elfwegentocht die ze organiseerden in het Culturele Hoofdstadjaar.

Innofest

Innofest zet festivals in als living lab voor innovatie. Dit doen ze in diverse festivals in Noord Nederland. Een mooi voorbeeld is DORP. Tijdens dit zevendaagse innovatiedorp voorafgaand aan en tijdens het festival Welcome to The Village in Leeuwarden is er aandacht voor het testen en ontwikkelen van duurzame innovaties en projecten. DORP is het Living Lab waar concepten en experimenten elkaar in rap tempo opvolgen en waar samen gewerkt wordt aan een circulair festival.

Lees meer