Ga naar inhoud

Teambuilding in het donker

Schermlicht in je ogen, TL-lampen boven je hoofd, gepiep van nieuwe berichten... Verruil die drukte eens voor de rust en donkerte van Friesland, de provincie met de minste lichtvervuiling van het land. Op nog geen uur rijden van Amsterdam vind je in Lonely Planet’s ‘topdestinatie’ rust en inspiratie als nergens anders. Unieke Dark Sky Parks, lokale folklore, wild, schone lucht, pure natuur en échte stilte. We hebben de voor je de beste tips op een rijtje gezet voor teambuildingsactiviteiten net even anders dan anders. Namelijk in het donker!

Dark Sky Park: Lauwersmeer

Afgekochte foto's 2019.

Ga op Dark Sky Expeditie in Lauwersmeer: vaar de haven uit en maak de mooiste zonsondergang mee die je ooit hebt gezien. Langzaamaan verschijnt er een sterrenhemel die je ademloos naar de lucht doet staren. De gids die meevaart kan jullie groep er alles over vertellen.

Dark Sky Park: Terschelling

Stap op Terschelling in een jeep om onder begeleiding van een echte boswachter het Dark Sky Park in te rijden. Ontdek de Boschplaat, het pronkstuk van Terschelling, op een unieke manier en laat je overvallen door de donkerte. Bij aankomst warm je op met een glaasje Friese Berenburg of warme chocolademelk.

ZIE DE MELKWEG VANUIT EEN DARK SKY PARK

Een Dark Sky Park is een natuurgebied waar het zo donker is dat je bij goed weer de nevel van de Melkweg spot. We hebben er maar twee van in ons land en beide vind je in Friesland. Bezoek met je team een Dark Sky Park op Terschelling of in natuurgebied Lauwersmeer en het zal jullie verbazen hoeveel sterren er eigenlijk aan de lucht staan.

DROOGVALLEN IN UNESCO WERELDERFGOED

Niks zegt teamwork als een stevig potje zeilen. Zeil je ‘s avonds richting de eilanden, dan kun je droogvallen in het Waddengebied en de nacht eens meemaken in échte stilte. Een aanrader voor zeil- en natuurliefhebbers, zelfs als het weer tegenzit. Juist nu zie je hier de mooiste luchten.

NACHTVAREN OP DE FRIESE MEREN

Warme neut in de hand, dekens over de knieën… Lantaarntjes verlichten de boot terwijl jullie met een hapje en een drankje door het donkere natuurgebied varen. Een gids vertelt jullie alles over dit gebied en deelt Friese, mythische verhalen die hier plaats zou hebben gevonden. 

WADLOPEN MET ZONSOPGANG

Met het hele team verzamelen op het strand, nog voor de zon op is. Wolkjes uit je mond, kraag over de oren. Nu het eb is kun je lopend een Waddeneiland bereiken. Help elkaar de oversteek te halen. De modder is plakkerig, het water koud en de tocht onvergetelijk.

OP PAD IN SFEERVOL LEEUWARDEN

Sla een sjaal om en stap hoofdstad Leeuwarden in, dé festivalstad van het Noorden. Overdag kun je vergaderen in historische gebouwen als een voormalig  gevangenis of oud-postkantoor en ’s avonds dwaal je door een donker, maar sfeervol Leeuwarden. In november staat de hele stad in het teken van  festivals: Bezoek lichtfestival Luna of literair muziekfestival Explore the North. Of bezoek theater spektakel Fuerza Bruta. 

VOLLEMAANWANDELING IN DRENTS-FRIESE WOLD

Wandel met volle maan mee met een gids van Staatsbosbeheer en struin samen door de Kale Duinen en over door maan verlichte velden. Al je zintuigen op zijn scherpst. De absolute stilte maakt dit een onvergetelijke ervaring voor zelfs de grootste kantoorkluisteraars.

STERREN EN PLANETEN KIJKEN IN HET PLANETARIUM

De Friese wolkammer Eise Eisinga was een pientere man: al op 15-jarige leeftijd schreef hij een wiskundeboek en twee jaar later rondde hij een sterrenkundeboek af. Tussen 1774 en 1781 bouwde de Fries een nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel. Deze is aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker nog steeds te bewonderen. 

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig?

Neem dan contact op voor jouw ideale uitje naar Friesland in het donker.