Ga naar inhoud

Donkerste locaties in Friesland

Friesland. De donkerste provincie van Nederland. Daar waar de lichtvervuiling het minste is. De provincie waar de nachten nog écht donker zijn en waar je je kan omhullen met absolute stilte. Er zijn talloze locaties in Friesland te vinden waar je de nacht optimaal kunt beleven. 

Brouwdok Harlingen

Brouwdok Harlingen Het Brouwdok Harlingen

Het Brouwdok in Harlingen is een unieke buitendijkse havenbrouwerij aan de rand van het Wad en een proeflokaal met fenomenale vergezichten, beschikbaar voor groepen en evenementen tot 250 personen. Geniet van een ondergaande zon met een perfect gebrouwen biertje. 

De Oranjerie

De Oranjerie

Genieten van lekker eten én van de prachtige sterrenhemel, dat kan bij De Oranjerie in Joure. Pas op dat je je nek niet verrekt wanneer je keer op keer naar de hemel kijkt omdat je geen genoeg kunt krijgen van het uitzicht.

Afsluitdijk Wadden Center

Afsluitdijk Wadden Center Rechtenvrij - Beeldbank
afsluitdijk - afsluitdijk wadden center, awc, fryslan, kornwerderzand, merkfryslan, wadden center, waddencenter

Dé spot aan het begin van Friesland, en perfect voor een borrel of meeting. Kijk ook eens op het dak van het Waddencenter. Zeker nu de avonden eerder vallen en de donkerte sneller zijn intrede doet. 

Blokhuispoort

Blokhuispoort

Vroeger een Huis van Bewaring, nu een cultureel bedrijvencentrum. Ook een goede uitvalsbasis van veel events in Leeuwarden, zeker in de festivalmaand november. Ga naar lichtfestival Luna of literair muziekfestival Explore the North. Maar ga eerst vergaderen of dineren bij Proefverlof of cafe de bak. 

Strandpaviljoen Heartbreak Hotel

Strandpaviljoen Heartbreak Hotel

Een strandpaviljoen gelegen aan de rand van de Boschplaat op Terschelling, gestoken in een jaren vijftig en zestig jasje. Elvis is still alive and kicking! De Boschplaat heeft het predicaat Dark Sky Park gekregen, dus er bestaat een kans dat je hier bij goed weer de nevel van de Melkweg ziet. Wat een ervaring!

Overnachten op een zeilschip

Overnachten op een zeilschip

Met skûtsjesilen als nationale sport en evenveel water als land, is Friesland de provincie van het water. Wij zijn er grutsk op. Ga daarom het water op en gebruik een schip als vergader- of overnachtingslocatie. Gooi de ankers uit en laat je betoveren door de sterrenhemel wanneer de nacht zijn intrede doet.

Slaap in het duister in Weidumerhout

Slaap in het duister in Weidumerhout

 Hotel-cubes met een uitzicht van heb ik jou daar. Slaap midden in de weilanden, omringd met niks anders dan gras, met ergens in de verre verte de contouren van de stad. Laat je gordijnen eens open en geniet van het Friese landschap dat wordt verlicht door de maan.

Beachclub The Sunset

Beachclub The Sunset

Het Ibiza gevoel op Ameland, dat is Beachclub The Sunset. Op het uiterste westpuntje van Ameland plof je neer op het lounge-terras voor een diner of bedrijfsevent. Met je voeten in het zand en uitzicht over de donkere zee is dit wel écht genieten.

Pollepleats

Pollepleats

In de donkere maanden is deze boerderij, gelegen aan het water in het Friese Merengebied, gehuld in sfeervolle Scandinavische styling. Denk aan wollen dekens bij de haard, hertengeweien aan de muur en gezellige lantaarntjes. Krijg je het al warm van binnen? 

Poutsma Staete

Poutsma Staete Rechtenvrij - beeldbank
Donker, Holwerd, Sense, sense of place, sterren, wachten op hoog water, zeedijk

Alleen op de wereld. Zo voel je je wanneer je bij de Poutsma Staete bent. Hier zie je niemand, op wat vogels na. Hier hoor je niks, behalve de geluiden van de Waddenzee. Rust in optima forma. Ga wadlopen en brainstormen, zeilen en vergaderen of ga naar Dark Sky Park Lauwersmeer.