Ga naar inhoud

Geef jou thuiswerkgeluk een boost met de ingezonden thuiswerktips

Op 1 november hebben wij onze 10 Friese thuiswerktips met jullie gedeeld. Hier kan iedere lezer zijn of haar thuiswerktip delen met de rest van Nederland en dit is massaal gedaan. Tips waarmee jij jouw collega's kunt verrassen of je thuiswerkgeluk sportiever en creatiever kunt maken. Lees hieronder de ingezonden tips om jouw thuiswerkgeluk een boost te geven. 

Thuis vs. Werk - thuiswerktips

Hoe was jou dag?

- Natasja

Zowel manlief als ik werken nu vanuit huis. We hebben beide kamer als kantoor ingericht om te werken en hebben een luchdate beneden in de eetkamer, zoals we voorheen met onze collega's aten. Na de werkdag sluiten we af, gaan wandelen of fietsen en kunnen net als anders tijdens het diner vragen "hoe was jou dag?". Zo houden we de lucht in de relatie en blijft werk ook werk! 

Het "normale" werkleven

- Marina 

Voor het starten van je werkdag naar "werk" wandelen en weer terug naar "huis"aan het einde van je werkdag. Variëren met fietsen, skeeleren of steppen. 

Ongestoord genieten

- Agnes

Ga tijdens je lunch in een andere ruimte zitten en laat je telefoon op je werkplek liggen, zodat je even ongestoord kunt genieten van je lunch en echt minimaal een half uur pauze neemt. 

Vastgebonden aan je telefoon

- Dyanne

Ga de deur uit tussen de werkzaamheden door en laat je mobiel als het even kan thuis! Je komt weer met nieuwe ideen thuis en misschien kun je sommige dingen zelfs los laten door nieuwe inzichten. Puspunt, je krijgt je beweging en frisse lucht! 

Stel je lunch dagelijks samen

-Ineke 

Per dag naar de winkel voor het samenstellen van de lunch en avondeten zodat je gedwongen bent de laptop te verlaten. Daarnaast bel ik op vaste tijden met mijn collega's voor een praatje over alles behalve werk. Wanneer het weer het toelaat doe ik dit tijdens een korte wandeling. 

Weg met die joggingbroek!

- Ariette 

Draag je leukste/mooiste kleding. Je voelt je prettiger in mooie kleding. Net alsof je voor een sollicitatie gesprek gaat, of een avondje uit. Het geeft je een oppepper als je er goed uit ziet en je je dag ziet er vrolijker uit. 

Afleidingen... Wat bedoel je?

-Petra 

Ik werk al jaren vanuit huis, heb de luche van een eigen werkkamer. Tip! Gedraag je thuis net als op je werk, laat je niet afleiden door het huishouden of allerlij andere dingen tussendoor. Werktijd is werktijd! Ook al ben je thuis. 

Blijf in control

-Agnes

Voorkom dat je een vergadertijger wordt en de hele dag zoomt. Plan tijd in je agenda in voor diversen (koffiepauze, email bijwerken, actielijst bijwerken), zodat je aan het einde van je werkdag nog energie over hebt en het gevoel hebt dat je in control bent als het gaat om je takenlijst/emailbox. 

's Avonds de mail nog eens beantwoorden?

-Mariska​

Draag schoenen thuis, net zoals je op kantoor zou doen. Ga staan als je een presentatie geeft. Blokkeer halve of een hele dag zonder calls/meetings om je te concentreren op je werk: anders vliegt de dag voorbij en moet je ‘s avonds nog mails beantwoorden of dingen voorbereiden voor de volgende dag

Creatieve - thuiswerktips

Ben jij de nieuwe vlogger onder de collega's?

-Corina

I.p.v. een terugkoppeling van een project in een online meeting: maak een korte video waarin je de terugkoppeling geeft en stuur die naar je collega's. Video's kun je lekker kort houden, voor de meeting bekijken en tijdens de meeting bespreken en vragen over stellen. Wordt vlogger/influencer binnen je team. 

Mozart, Trifonov of toch Beethoven?

-Henk

Thuiswerken gaat beter met pianospel op de achtergrond. Een mooie afbeelding en een passend gedicht erbij is subliem. 

10.000 stappen per dag!

-Marijke

Doordat we allemaal thuiswerken krijgen we te weinig beweging en heb je ook nog eens makkelijker kans meer te gaan snacken. Aangezien we alle telefonische contacten nu voeren via onze mobiele telefoon heb ik me aangeleerd dat zodra de telefoon gaat te gaan lopen door mijn huis, om de tafel in de voorkamer, om de tafel in de achterkamer en weer terug. Het is nu een gewoonte van me geworden en ik sta zodra de telefoon gaat eigenlijk gedachteloos op. Ik heb dagen dat ik de deur niet uitkom doordat ik de hele dag aan het werk ben maar toch ruim 12.000 stappen heb gelopen.

Estafette op afstand

-Corina

Bedenk een estafette activiteit voor je team. Online of per post: maak gemakkelijk een 5 dec gedicht voor b.v. de teamleider, door iemand te laten starten met couplet 1, dan door naar een andere collega 2, die voegt tekst toe, enx tot er en volwaardig epistel klaar ligt voor 5 dec, de teamleider. Of doe dit voor een komende verjaardag van een teamlid! 

Een verrassingslunch

-Marcia 

Het is een goed idee om tussen de middag een lunchpauze te nemen en even naar buiten te gaan om een rondje te lopen. Dat begrijpt iedereen. Maar als je binnen bent en het regent, of je wilt nog net iets afmaken voor je werk, of de planten zijn dorstig, of.... nou vul maar in.... dan kom je snel in de verleiding om dat naar buiten gaan over te slaan. De oplossing daarvoor is dat je met iemand afspreekt die in de buurt woont. Nog leuker is het als je afspreekt dat jullie om de beurt een lunch meenemen, dan is het een verrassing wat je te eten krijgt. Daar kun je je op verheugen!

Liever staan dan zitten?

-Sherazade

Niet altijd zitten maar ook staan werken. Geen hoog bureau? Geen probleem! Neem de strijkplank als bureau, deze kun je in andere hoogtes zetten. Makkelijk en gratis! 

Denk om je collega's - thuiswerktips

Challenge je collega's

-Anoek

Binnen ons bedrijf hebben we de Ommetje Challenge gedaan. Je probeert iedere dag minstens 20 minuten te wandelen en daarmee verdien je punten. Ga de competitie aan op wandelgebied met je collega's. 

Kaartje voor je collega's

-Christa

Stuur af en toe een echt kaartje of klein cadeatje naar je collega's. Om te laten weten dat je het fijn vindt om die person als collega te hebben, ook al zie je hem/haar niet meer fyziek.

Koffiemeeting

-Christa

Organiseer eens een korte meeting "bij het koffieapperaat" om even over dingen te praten die anders bij het koffieapperaaat besproken zouden worden. 

Weet je nog?

-Corina

Plan een nostalgie/herrinering ophalen sessie in. Iedereen vertelt een herrinering: Weet je nog, 5 jaar geleden toen...dit en dat gebeurde?! Weet je nog, voor maart 2020, we gingen lunchen in de kantine en toen....? 

Gezellig en Productief

-Jildou

Je mist je collega's daarom werk ik af en toe een dag met een vriendin. Ze komt bij mij thuis werken en maken van de pauzes een feestje. Lekkere koffie en lunch die je omstebeurt kan verzorgen. Zo heb je toch nog een collega waar je hele gezellige pauzes mee hebt omdat het ook een vriendin is. Spreek in de ochtend met elkaar over wat je allemaal wil gaan doen zodat het ook een projectieve dag wordt! :) Dit natuurlijk wel op 1,5 meter afstand van elkaar! 

Real life of virtuele wandeling?

-Bouwe

Ga in je pauze een stukje wandelen met een collega die bij je in de buurt woont. Of virueel wandelen (met teams, zoom of hangouts) met een collega die niet in de buurt woont maar die je al een tijd niet hebt gezien en/of gesproken.