Ga naar inhoud

Brette Hoanne

Oosterzee

Herberg van Brette Hoanne Een 200 jaar oude herberg die onlangs is gerestaureerd en vanaf heden te huur voor vergaderingen, bedrijfsuitjes en/of workshops

Brette Hoanne. Een 200 jaar oude herberg die onlangs is gerestaureerd en waar je de historie letterlijk voelt. Een van de weinige overgebleven waterherbergen in Nederland, uniek gelegen aan het Tjeukemeer. In vroeger tijden een geliefde aanlegplaats voor schippers op weg naar Lemmer, maar in de winter ook voor schaatsers. Een monument.

Brette Hoanne is de ideale plek voor vergaderingen, bedrijfsuitjes en/of workshops. Een plek die zich onderscheidt door aandacht voor kwaliteit. De kwaliteit van de locatie, omzoomd door prachtige natuur. De kwaliteit van de gekozen bouwmaterialen en de hoogwaardige afwerking, met een scherp oog voor detail. Maar ook de hoge kwaliteit van eten en drinken. Want onder deze eeuwenoude plafondbalken wordt de beste koffie (Keen Coffee) geschonken en eventueel een smakelijke lunch van lokale bodem geserveerd.

Brette Hoanne is een plek waar je tot rust komt, waar de tijd aan jezelf is. Dat voel je aan alles. Een inspirerende locatie met een sfeervolle inrichting (met zorg ontworpen door mede-eigenaresse Karlijn Postma), geïnspireerd op de geschiedenis van deze oude herberg. Om van het magistrale uitzicht over het water nog maar te zwijgen. Ook is onze locatie eenvoudig te bereiken via de A6, en toch midden in de natuur. Het schitterende decor voor een verblijf zoals ú dat wenst. Speciaal voor bedrijven en organisaties die waarde hechten aan service, sfeer en kwaliteit.

Vergaderen

In onze prachtig gerenoveerde herberg kun je vergaderen op een unieke, sfeervolle locatie. Deze ambiance stimuleert en brengt nieuwe ideeën.

Een verblijf in Brette Hoanne zet direct de creatieve verbeelding aan het werk. Een hele dag vergaderen is geen straf meer, maar juist inspirerend. Komt het door de sfeervolle inrichting? De historie die deze plek ademt? De serene rust die er heerst, ver van drukte en bedrijvigheid? Het weidse uitzicht op groen en water? De lekkere koffie en verrassende lunch? Wij denken dat het de combinatie van deze ingrediënten is die een bezoek aan Brette Hoanne gedenkwaardig maakt.

Creatieve workshops

In Brette Hoanne kun je méér dan alleen vergaderen. Het is ook mogelijk om creatieve workshops te volgen, gegeven door mede-eigenaresse Karlijn Postma. Zij is vormgever in brede zin en ontwerpt interieurs, meubels en andere inrichtingsvoorwerpen. Karlijn verzorgt workshops keramiek en zeefdrukken in een comfortabele ruime werkplaats, die is uitgerust met een elektrische oven. Zij neemt je mee in een artistiek avontuur, waarin creatieve expressie en bewustwording centraal staan. Hoe gaan we tegenwoordig met onze producten om? Ervaar zelf wat de waarde is van een handgemaakt product. In de herberg zijn ook de handgemaakte ontwerpen van Karlijn te bewonderen en voor de liefhebber te koop.

Varen

Even lekker uitwaaien op het Tjeukemeer? Een gezellige dag op het water; als dat geen goed idee is voor een bedrijfsuitje, eventueel onder het genot van een hapje en een drankje.  Brette Hoanne heeft er de ideale invulling voor: een authentieke lemsteraak, aangemeerd op eigen terrein.

Gebraden haan

‘Brette Hoanne’ is Fries voor ‘gebraden haan’. Het is de oude naam van de 200 jaar oude herberg. Waar komt deze naam vandaan? De volksmond vertelt ons het volgende:

De schippers die wachtten op gunstige wind en bij de herberg aanlegden, haalden hier uit verveling allerlei streken uit. Zodra de herbergier even niet oplette, snoepten ze zelfs uit de stoofpot die boven het vuur hing. Ontstemd om zoveel vrijpostigheid besloot hij ze een lesje te leren en vroeg hij zijn vrouw een oude kat te braden. Zodra de geur van kattenvlees het varensvolk bereikten, vroegen zij aan de herbergier wat voor lekkers hij in de pot had. Hij antwoordde droogjes ‘een haan'. Daarna liet hij zijn gasten een poosje alleen, wetende dat zij hun vingers niet thuis konden houden. Toen zij uiteindelijk de ‘haan’ zo goed als helemaal hadden verorberd, kwam de herbergier met de mededeling dat zij zojuist oud kattenvlees hadden gegeten. Geschrokken dropen de schippers af, terwijl de herbergier en zijn vrouw in hun vuistje lachten. Aldus de kroniek. Sindsdien heette het herbergje ‘De Brette Hoanne’.

Wij hebben ervoor gekozen deze mooie naam in stand te houden.

Kattenvlees wordt echter niet meer geserveerd…

Groepsgrootte event:
max. 12 personen
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Brette Hoanne

Molenweg 10
8536TL Oosterzee
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten